Borsele wil zo min mogelijk jongeren met onder- of overgewicht

20-11-2020

HEINKENSZAND – De gemeente Borsele wil het aantal jongeren met onder- of overgewicht terugdringen.

Ze sluit zich aan bij het project Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG). “Een gezonde jeugd creëert een gezonde toekomst.” De gemeente doet het lang niet slecht in de doelgroep tussen de nul en negentien jaar. “We zitten wat overgewicht betreft onder het Zeeuwse gemiddelde, maar willen het verder verbeteren”, zegt wethouder Marga van de Plasse. “Overgewicht legt een bepaalde druk op de gezondheidszorg en zorgt sowieso voor ongemakken bij de mensen zelf. Als je niet goed in je vel zit, heeft dat gevolgen voor je functioneren. Het is ons wat waard om de cijfers verder naar beneden te krijgen.”

Voeding
JOGG is een landelijk programma voor jongeren. Doel is dat zij in een gezonde omgeving opgroeien, zich bewust zijn van een gezonde leefstijl en weten wat goede voeding is. “We weten dat we dit niet alleen kunnen doen en zoeken daarom de samenwerking op.”

Een medewerker van Borsele in Beweging moet alle partijen bij elkaar brengen en proberen om de doelgroep te bereiken.

Frisdranken
Doel is dat plekken waar jongeren komen gezonder worden. Volgens Van de Plasse kun je denken aan kantines van sportverenigingen waar drinken van water in plaats van frisdranken wordt gestimuleerd of supermarkten die zoete producten niet langer op prominente plaatsen leggen. “We gaan daarover in gesprek, maar gaan niemand iets verplichten en willen niet betuttelend zijn”, zegt Van de Plasse. “We willen wel benadrukken hoe belangrijk een goede basisgezondheid is. Luister alleen maar naar Mark Rutte tijdens de persconferenties over corona.”

Succesverhalen
De wethouder weet dat het project geen makkelijke doelgroep heeft. “Soms zal het sprokkelen zijn, maar we zetten alle middelen in om hen te bereiken en richten ons ook op de omgeving. We kunnen ook succesverhalen gebruiken en laten zien dat het niet zo ingewikkeld is.”

Borsele is de vierde gemeente in Zeeland die zich aansluit. Het project duurt drie jaar. Het past binnen het actieplan sociaal domein dat eerder is vastgesteld.
(Bron: Bevelandse Bode)