Gemeente Borsele JOGG-gemeente

29-06-2021

In Borsele willen we dat kinderen op kunnen groeien in een gezonde leefomgeving waar het maken van gezonde keuzes heel normaal is. Een gemeente waar aandacht is voor gezonde leefstijl in het algemeen en voor gezonde voeding, voldoende bewegen, ontspanning en slapen in het bijzonder. Zodat een gezonde jeugd leidt naar een gezonde toekomst. Daarom zijn wij sinds 1 januari 2021 aangesloten bij de landelijke JOGG-aanpak. Al 183 andere gemeenten in Nederland zijn JOGG-gemeente.

Uit onderzoek van de GGD Zeeland blijkt dat 53% van de kinderen in Borsele tussen de 4 en 13 jaar dagelijks minder dan één uur beweegt, 9% ernstig overgewicht heeft en 13% meer dan 3 glazen zoete drank per dag drinkt. Op het gebied van gezonde leefstijl is dus nog veel te winnen. JOGG-Borsele wil dit bereiken door de leefomgevingen van kinderen en jongeren (thuis, school, buurt, vrije tijd, werk en media) gezonder te maken. Zo zorgen we ervoor dat het gemakkelijker wordt om gezonde keuzes te maken. Uiteindelijk doel is dat kinderen en jongeren meer water drinken, vaker buiten spelen, dagelijks fruit en groente eten, op de fiets of lopend naar school gaan.

Om dit te bereiken hebben we iedereen nodig. We willen samenwerken met scholen, kinderopvang, (sport) verenigingen, de jeugdgezondheidszorg, bedrijven en natuurlijk ook ouders en kinderen en jongeren zelf. Samen maken we gezond gewoon.

De komende periode benaderen we allerlei partijen om te horen wat zij al doen op het gebied van jeugd en gezondheid. Samen met hen kijken we wat zij verder kunnen bijdragen.
Wilt u ook meedoen, heeft u een idee of een vraag. Neem dan contact op met de JOGG-regisseur Marianne de Kok, via mdekok@borsele.nl of 06- 25 69 40 76
Meer lezen over de JOGG-aanpak? Kijk op JOGG-aanpak